Ibrahim Maalouf cd

Cd Ibrahim Maalouf - Illusions

Sony/Harmonia Mundi

Ieder jaar gonst het op North Sea Jazz van de geruchten over nieuwe namen. Afgelopen editie van 2013 betrof dat vooral de Libanese trompettist Ibrahim Maalouf, waardoor er dikke rijen ontstonden voor diens optreden. En ja, het concert maakte diepe indruk en bleek voor menigeen een hoogtepunt van het festival. 

Maalouf komt nu met een duimdik boxje met veel fotomateriaal, ansichtkaarten, uitgebreide bespiegelingen bij elk nummer en warempel, ook een cd. Illusions  klinkt als een mengvorm van symfonische jazz en Arabische muziek, met melodische schoonheid in de ingetogen songs en bij vlagen dansbaarheid in de uptemponummers. Een enkele keer dreigt de muziek bombastisch te worden,  waarbij het kleine van sommige andere frasen wat schril afsteekt.

 De afdeling trompetblazers is met vier vertegenwoordigers royaal aanwezig, de verdere bezetting is conventioneel. In de atypische, want rauw rockende bonustrack is de invloed van zanger Mike Patton herkenbaar. Overigens heeft de plaat een heel eigen geluid, met de strakke productie en arrangementen van Maalouf zelf. Volgend jaar maar weer in Rotterdam?

 

Alle publicaties