Hot Club de Frank

Hot Club de Frank - Amsterdam Boekarest

Eigen beheer

Gipsy jazz is een uitgangspunt, geen eindbestemming. Dat geldt voor Hot Club de Frank, een band die aanvankelijk speelde zoals het kwintet van Django Reinhardt en ook diens werk uitvoerde, maar steeds meer een eigen koers uitzet. Putte de groep voorheen vooral uit het standardrepertoire met swing, op het nieuwe album Amsterdam-Boekarest prijken uitsluitend eigen composities, voorzien van een persoonlijk stempel. 

Eerder waren er wisselingen in de bezetting, viel de plek van slaggitarist en latere bassist Frank Meester open zonder dat die werd opgevuld en experimenteerde het ensemble met schurende vioolsnaren en klakkende saxofoonkleppen. Elementen van Hongaarse muziek, die in het swingprogramma werden ingepast, gebruikt Hot Club de Frank nu in een bredere Oost-Europese context, waarbij connecties met klezmer evident zijn. Daarnaast klinkt veel improvisatie en is romantiek nooit ver weg.

Zigeunerjazz blijft vooralsnog het leidende genre, met zijn lyrische solo's op viool en rietinstrumenten, sterk ritmische gitaarpartijen en lopende bas, maar het handschrift van dit specifieke ensemble is krachtiger dan ooit. Zo zou Reinhardt het gewild kunnen hebben.

 

Alle publicaties