Gunter Hampel

Cd Gunter Hampel – Bounce

Challenge Records

Nederland was in de jaren zestig met de New Dutch Swing van Misha Mengelberg en Han Bennink niet als enige toonaangevend in de vrije Europese jazz. In Engeland had je iemand als saxofonist Evan Parker – deze week nog in het Bimhuis - en in Duitsland liepen Peter Brötzmann en Alexander von Schlippenbach in de voorhoede, beiden ook nog steeds actief. Internationale dwarsverbanden zijn er altijd geweest. Gunter Hampel hoort ook bij deze generatie, hij kent de Nederlanders goed, zeker Willem Breuker, met wie hij veel samenspeelde. Hampel komt nu op zijn tachtigste met het livealbum Bounce.

Hampel speelt basklarinet, vibrafoon en fluit - op zich al een curieuze combinatie - en heeft in zijn kwartet verder een afwijkende bezetting met vocalen, saxofoon en drums. Het is Hampels dochter Cavana die op Bounce vocaliseert en de laatste track is een kort interview met de man.

De Duitser is in al die jaren niet ingedut of blasé geraakt. Dat zie je meteen al aan zijn portret op de albumhoes, waarop hij een vitale en alerte indruk maakt. Dat correspondeert volledig met de muzikale inhoud. Hampel heeft met zijn freejazz op Bounce de vrijheid van de beginjaren van het genre behouden en hij heeft daar met zijn bijzondere instrumentarium en vocalen, en zeker ook met zijn virtuoze, dringende spel een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd, met karaktertrekken als speelsheid en plezier. Het blijft freejazz, maar weinigen zullen bij beluistering van Bounce de wenkbrauwen fronsen.