Gideon van Gelder

Gideon van Gelder - Lighthouse

Rosen Records / Bertus

Amsterdammers en New Yorkers kunnen het prima met elkaar vinden, althans in de muziek. Van overzee komen ze graag hierheen om te spelen en dat is wederzijds. Pianist Gideon van Gelder woonde in New York, liet zich inspireren en maakte er vrienden. Met enkelen van hen brengt hij nu het album Lighthouse uit.

 

Van Gelder is vooral een extraverte pianist, wat in de uptemponummers prachtig tot uiting komt, zeker in communicatie met soepel saxspel. Met een aanstekelijk joie de vivre, begeleid door onstuimige drums met ruisende cymbalen en jachtige bas, poneert hij een krachtig, modern jazzstatement. Van Gelder kan samengestelde vormen inzichtelijk maken, waardoor het klankbeeld helder blijft. Ratio en intuïtie sluiten elkaar niet uit, maar voeden elkaar, doordat de intelligente composities een vrije benadering krijgen.

Van Gelder tilt de Braziliaanse salonklanken van Toninho Horta op een hoger plan, maar kan in zijn eentje het genre niet redden. Etherische zang brengt de luisteraar welhaast in hemelse sferen, maar is overbodig. Die minpunten vallen weg in het licht van zoveel moois.

 

Alle publicaties