Franz von Chossy Quintet

Franz von Chossy Quintet, On the Roof Amsterdam, 5 augustus 2016

Het is een succesverhaal. Vijf optredens zijn er nu geweest in de zomerconcertserie On the Roof en alle vijf waren ze uitverkocht. Twee factoren spelen een rol: de mooie locatie op het dak van een bedrijfspand in Amsterdam-Noord en de avontuurlijke programmering, die in handen is van musici zelf. Initiatienemer en contrabassist Felix Hildenbrand weet als geen ander hoe de scene in elkaar steekt en wist niet-alledaagse acts te strikken. Hoe vaak kun je het Franz von Chossy Quintet zien optreden in Amsterdam? De band speelt vaker in China dan in Nederland. Daar schatten ze de kwaliteiten van het kwintet op waarde, hoewel dat vrijdagavond zeker ook zo was bij het publiek van On the Roof.

Zelden toeschouwers zo massaal en zo snel als in een reflex uit de zetels zien komen, nog voordat de laatste noten van het slotakkoord hebben geklonken. De staande ovatie is een terechte waardering voor een schitterend concert dat veel elementen uit de muziekpraktijk bijeen bracht. Misschien wel te veel, hoewel de overdaad hier niet schaadt. Basis vormt de aaneenschakeling van klassiek en jazz. Met cellist Jörg Brinkmann en violist Jeffrey Bruinsma in de gelederen krijg je al snel het idee van een kamermuziekensemble, maar met slagwerker Yonga Sun erbij wordt het geluid bij vlagen groter en steviger. Klarinettist Alex Simu zorgt voor een Slavisch tintje. Franz von Chossy maakt met zijn spel verbindende klanken op de vleugel en van hem zijn ook alle composities, met een grote ideeënrijkdom. Heerlijk om te horen hoeveel klankkleur er mogelijk is met dit ensemble, van uiterst fijnzinnig tot symfonische proporties en soms zelfs flarden van rock. Von Chossy schrijft prachtige harmonische melodieën, maar schuwt ook dissonanten niet.  

De baspartijen worden door cellist Brinkmann verzorgd, al dan niet pizzicato gespeeld of gestreken. Soms gaat hij het contrapunt aan met Bruinsma en soms krijgt hij een solo, wat voor allen geldt. Die worden altijd compact gehouden. Opvallend zijn daarbij de slepende klanken van de violist en de bezielde partijen van Simu. Sun is de ideale drummer in deze bezetting, hij voelt feilloos de sfeer aan in de nummers en brengt veel kleuring aan. Von Chossy zelf deelt in het collectief en soleert met jazzy blokakkoorden. Het samenspel van de vijf is onberispelijk, hier betalen de gemaakte speeluren in China zich uit. Hopelijk komt daar veel operationele tijd in Nederland bij, vooralsnog blijft het bij een exclusief optreden op On the Roof.

 

Alle publicaties