Esther van Hees

Esther van Hees, North Sea Jazz Club Amsterdam, 3 augustus 2014

Ze komt nog maar net kijken en moet haar masters nog afronden, maar weet wel al gelauwerde artiesten als Eric Vloeimans, Anton Goudsmit en Yuri Honing te strikken. Zangeres Esther van Hees mag dan over Vlaamse bescheidenheid beschikken, afwachtend is zij allerminst. Zij heeft dan ook wat te bieden. Vrijdagavond stond zij met gitarist Mateusz Pulawski op een vol terras van de North Sea Jazz Club en liet zij horen waarom die grootheden met haar willen werken.

Het concert heeft een sessiekarakter, sommigen zitten puur naar de muziek te luisteren en velen eten, drinken en praten. Alleen hondengeblaf wordt niet getolereerd. Het blijkt dat de zangeres over een velours stemgeluid bezit, dat niet uitblinkt in het grote gebaar, maar juist in de intimiteit en beperking kan gedijen. Geen geforceerde uithalen, geen kunstmatige accenten, geen ad-libs, maar een mooie, zuivere toon, ook in de hoogte.

Gitarist Pulawski begeleidt de zang met fraai akkoordenwerk, met veel jazzfeel. In zijn solo's is hij puntig en melodieus en wisselt hij losse noten af met samenklanken. Hij lijkt plezier te hebben in zijn partner, en in zijn eigen spel, of het publiek nu aandachtig is of niet.

Toch is de setting niet direct ideaal voor het duo, dat vooral kleine luisterliedjes speelt. Iets ander repertoire was waarschijnlijk beter aangeslagen; als de twee een swingend jazznummer brengen, is de respons meteen groter. Veel lof voor deze prachtige zangeres, maar ze komt hier niet helemaal tot haar recht. Ze verdient beter, en dat krijgt ze ook nog wel.

 

Alle publicaties