Estafest!

Estafest!, Bimhuis Amsterdam, 16 februari 2017

Estafest! is een ensemble vol recente prijswinnaars. Dat hoeft niet per se te betekenen dat het een topband is, maar Estafest! is een fijn stel musici bij elkaar. Drie leden ontvingen de Boy Edgarprijs in de afgelopen jaren: altviolist Oene van Geel, gitarist Anton Goudsmit en pianist Jeroen van Vliet. Saxofonist Mete Erker viel die eer niet ten deel, hoewel hij dat zeker zou verdienen. Hij is het geheime wapen van de Nederlandse jazz, een stille kracht, die speelt in de traditie van de grote tenoristen.

De vier musici gedijen goed in de sfeer van kamermuziek waarin zij verkeren. Goudsmit kan zijn creatieve gekkigheid goed kwijt, zeker in zijn eigen stukken. Soms ligt zijn spel aan banden en beperkt hij zich tot begeleiding. De poëtische klanken van Van Vliet kunnen dan floreren. Van Geel levert frivoliteit of juist een stemmige noot en Erker kan met een teder of groot en ruig geluid uit de hoek komen.

Zij presenteren in het Bimhuis hun nieuwe album Bayachrimae, een titel die Bayaka, een inheems volk in Centraal Afrika en Lachrimae, een stuk van Renaissancecomponist John Downland samenvoegt. Het zijn inspiratiebronnen die uitgangspunten vormen voor uiteenlopende composities en improvisaties van de vier musici, die zonder hiërarchische verhoudingen opereren. 

Af en toe slaat de gezapigheid toe, maar dan zorgt Van Geel met de cajon of met zijn stem voor ritmische input, naast de nummers vol bezinning. De kamermuziek van Estafest! kan zeker pit gebruiken, die is er ook met hoekige riffs van Goudsmit en percussief spel van Van Vliet. Compositorische inbreng is er van alle vier, ook gezamenlijk. Het kwartet neemt een geheel eigen plek in, in het jazzcircuit, wie dit concert miste kan zich daarvan vergewissen door het album te beluisteren of aan te schaffen.