Ernst Glerum & Uri Caine

Cd Ernst Glerum & Uri Caine - Sentimental mood

Sentimental mood  betreft slechts een ep, maar het materiaal is te goed om onbesproken te blijven. De vijf nummers zijn van een grote doorleefdheid en muzikale rijpheid, zonder belegen of uitgegist te zijn geraakt. Bassist Ernst Glerum is vooral bekend van het ICP Orchestra en werk met Benjamin Herman, Uri Caine maakte faam als klassiek pianist en nam deel aan de jazzbeweging rond visionair John Zorn in New York. 

Glerum noemt zijn contrabas een 'grote viool'. Hij bespeelt het instrument vaak met de strijkstok, waarmee hij geconcentreerde, zorgvuldig geformuleerde melodieën uitzet. Caine kan in zijn eigen, akoestische trio nogal domineren, maar doseert hier fijntjes. En als hij de geest krijgt, weet hij met zijn partner heerlijke swing te brengen.

 

Het repertoire is van voor de jaren vijftig, met nummers van onder meer Duke Ellington en Thelonious Monk. Het blijft relevant om dat oude werk te spelen, de mogelijkheden tot vertolking zijn eindeloos. Sentimental mood  is een zeer plezierige plaat geworden, een vervolg met dit duo ligt hopelijk in het verschiet.

 

Alle publicaties