Dianne Reeves

Dianne Reeves, Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam, 28 oktober 2013

Ze heeft doodsangsten uitgestaan, in het vliegtuig en onderweg naar Amsterdam. De storm was bar. Zangeres Dianne Reeves is dolblij dat ze heelhuids op het podium van het Muziekgebouw aan 't IJ staat. De jazzdiva zet maar eens de klassieker Stormy Weather  in,  toevallig een nummer van haar nieuwe album Beautiful life, waarvan ze een groot deel uitvoert.

Ze heeft dan al Dreams gezongen, een hitnummer van Fleetwood Mac. De song klonk wat onwennig, met korte fraseringen en een ongelukkige timing, waarbij ze op sommige noten wat lang bleef hangen. Het blijken spatjes op een verder vlekkeloos doek. Reeves koppelt een sterke techniek aan sensibiliteit en verhalend vermogen, terwijl haar diepe alt van een imponerend en betoverend gehalte is. Haar scats zijn ware improvisaties en beperken zich niet het uitstoten van een serie vertrouwde klanken, zoals bij veel jazzzangeressen.

Reeves gaat met haar tijd mee, want ook zij houdt zich niet bij één genre. Haar repertoire is wel wat uiteenlopend van karakter, maar de zangeres maakt van elk willekeurig nummer een uitgesproken Reeves-song. Een verrassend stuk is een a capella uitgevoerd lied, dat ze opdraagt aan een ernstig zieke collega en vriend, en haar zelf nog het meest ontroert.

Iedere zangeres weet hoe ze haar publiek moet inpakken, want na een paar hoge uithalen is een zaal uitzinnig. Reeves weet echter subliem te doseren. Prachtig is het dat zij zingend de bandleden uitgebreid voorstelt. Als ze later het overweldigende applaus in ontvangst neemt, zegt ze: "Het was de storm waard."