Deborah J. Carter

Amsterdam vocal night with Deborah J. Carter, Bethany's Jazz Club, 25 juni 2013

Ze vertoefde op vele plaatsen over de hele wereld, maar koos uiteindelijk voor Amsterdam. De liefde wil wat. De Amerikaanse zangeres Deborah J. Carter heeft een relatie met bassist Mark Zandveld, die in Bethany's Jazz Club de programmering verzorgt. Het podium bevindt zich onder het vijftiende-eeuwse Bethaniënklooster, midden op de wallen. 

Carter doet vanavond een set van een uur, waarna een vocale jamsessie los kan barsten. In de band zitten behalve Zandveld, pianist Leo Bouwmeester en slagwerker Erik Kooger. Op het repertoire staan stukken van Duke Ellington en Dizzy Gillespie, al dan niet met teksten van Carter, verder nummers van Van Morrison en de Amsterdamse saxofonist Emiel Wienholts, die zelf aanwezig is en bij enkele songs meespeelt.

Bethany's Jazz Club heeft een intieme sfeer door zijn lage gewelven, met grote kandelaren waarin kaarsen branden wordt het zelfs romantisch. De akoestiek is prima. Het geluid heeft een uitstekende definitie, is vol en toch transparant, zonder veel galm. Daarmee komt de stem van Carter goed tot haar recht en kan de techniek geen belemmering zijn. Zij wil vooral een verhaal overbrengen. Haar tekstbehandeling is voortreffelijk, want volkomen geloofwaardig. Carter is nergens behaagziek en veinst geen charmes, die zijn bij haar vanzelfsprekend. Ze experimenteert vrijuit met exotische klanken door onbevangen te scatten en toont ook beheersing door haar stem heel geleidelijk out te laten faden. De zangeressen die in de sessie volgen, zingen allemaal verdienstelijk, maar het hoogtepunt is dan al geweest. Geweldig dat zo'n klassevrouw als Deborah J. Carter kiest voor Amsterdam.     

 

Alle publicaties