Dave Holland

Cd Dave Holland - Prism

Sony

Bassist Dave Holland zal altijd herinnerd worden aan zijn tijd bij Miles Davis, toen hij bijdroeg aan de baanbrekende albums A silent way en Bitches brew. Inmiddels is hij zelf al veertig jaar bandleider, maar hij is niet helemaal losgekomen van vroeger tijden, getuige Prism.

Daarbij heeft hij een goeie aan gitarist Kevin Eubanks, die met veel fuzz en ook speltechniek sterk aan oude Miles-collega John McLaughlin doet denken. Pianist Craig Taborn sluit daar goed bij aan, met vooral spel op Rhodes. Dat slagwerker Eric Harland een prominente rol heeft, ligt dan voor de hand. 

Het viertal probeert jazzrock van een nieuwe impuls te voorzien, en inderdaad, Holland zet nieuwe stappen in het creatieve proces, maar de algehele indruk is er toch een van gedateerdheid. De krachtpatserij, het etaleren van virtuositeit en de complexe structuren zijn  veel eerder vertoond. Toch is dit album niet alleen voor de liefhebber van belang, want er wordt uiteindelijk gewoon heel goed gemusiceerd, en dat Holland zich niet schaamt voor zijn afkomst is volkomen terecht.