Chick Corea & Béla Fleck

Cd Chick Corea & Béla Fleck – Two

Concord Music Group

Two refereert aan het duo dat Chick Corea & Béla Fleck vormen en aan de dubbel-cd die zij hier aanbieden. Pianist en banjospeler maakten eerder The enchantment, nadat Corea Fleck daartoe uitgenodigd had. Een tour volgde. Fleck stond aanvankelijk niet onbevangen tegenover een samenwerking; hij dacht dat hij de harmonieën in de jazz onvoldoende beheerste. Corea zet op dat gebied inderdaad onnavolgbare stappen, maar voor het overige zijn de rollen volstrekt gelijkwaardig. 

Het samenspel is bewonderenswaardig en voor een groot deel ter plekke ontstaan. De vrolijkheid en lichtheid gaan op den duur echter tegenstaan. De virtuoze noten van Fleck verworden uiteindelijk tot getokkel en de harmonische samenklanken van Corea ervaar je na langere tijd als gepingel. Muzikaal zijn er genoeg interessante vondsten, zoals ritmische wendingen, maar toon en thematiek behoeven meer diepte.

Fleck speelde in 2012 een legendarisch concert op North Sea Jazz, waar hij met de Malinese zangeres Oumou Sangaré het publiek gek maakte. Uiteindelijk is de banjo van Afrikaanse herkomst. Misschien moet hij zich meer in die richting ontwikkelen.

 

Alle publicaties