Charles Lloyd New Quartet

Cd Charles Lloyd New Quartet – Passin' thru

Blue Note Records

De Amerikaanse saxofonist Charles Lloyd weet in de nadagen van zijn carrière niet wat hem overkomt. Inmiddels 79, werd hij de afgelopen jaren overladen met onderscheidingen en een eredoctoraat. Op vleugelen gedragen, bracht hij begin 2016 met begeleidingsband The Marvels het sublieme album I long to see you uit, waarop gitarist Bill Frisell naast de meester excelleert, en Norah Jones en Willie Nelson te gast zijn.

Ging de jazz toen richting country en folk, op Passin' thru komt Lloyd met bebop, blues en jazzballads, soms in de sfeer van A love supreme. Het kwartet heeft dezelfde ritmesectie met bassist Reuben Rogers en slagwerker Eric Harland, nu met Jason Moran als pianist, die een vrije rol krijgt en daar gretig gebruik van maakt. Op beide albums zijn de stukken van epische lengten, op Passin' thru uitsluitend van de hand van Lloyd zelf, sommige al decennia oud.

Bij deze liveopnames besef je dat samenspel in de muziek essentieel is, hoe vaak je tegenwoordig ook soloalbums en -optredens ziet. Actie en reactie volgen elkaar niet op, maar vloeien ineen. Gaandeweg de nummers ontwikkelt zich een dynamiek die alleen collectief op een podium in aanwezigheid van publiek mogelijk is en door Blue Note goed geregistreerd is. Het recente eerbetoon aan Lloyd is volkomen terecht, zoveel wordt wel duidelijk op Passin' thru. Wie weet wat hem nog ten deel valt als hij volgend jaar 80 wordt.

 

Alle publicaties