Candy Dulfer

Interview Candy Dulfer, saxofonist, componist, bandleider, dd 4 december 2017

Ze begrijpt heel goed waarover het moet gaan in de muziek. Dat maakt haar bij muzikanten tot een gewilde collega op het podium en in de studio. Saxofonist Candy Dulfer hoef je weinig uit te leggen, en als ze de leiding heeft over haar eigen band toont ze een duidelijke visie, waar ze wel altijd haar muzikanten ( " mijn jongens " )  bij betrekt, die ze koestert. Dulfer struint de hele wereld af, maar Amsterdam blijft haar thuishaven. Als zij tussen de groten der aarde heeft verkeerd en vol in de schijnwerpers heeft gestaan, haast zij zich richting Amstel, want thuis moeten de piepers worden geschild. In Club Dauphine programmeert ze maandelijks Jazzy Sunday, en als het even kan speelt ze dan ook. Zondag 7 januari treedt ze op met Hans Dulfer en band met repertoire van Lead Belly, de Amerikaanse folk- en blueslegende die leefde van 1888 tot en met 1949 en tot op de dag van vandaag de beroemdste artiesten inspireert.

“Alles begint voor mij met de blues”, aldus Dulfer. “Ik kwam daar al vroeg mee in aanraking via mijn ouders. Het was het idee van Hans om een concertserie over het werk van Lead Belly op te zetten, hij toert daar nu mee en in Club Dauphine ben ik één keer van de partij. Hans komt met zijn vaste band met gitarist Jerome Hol, bassist Eric Barkman en drummer Cyril Directie; trompettist Rob van de Wouw komt waarschijnlijk ook. Speciaal voor dit project heeft hij anderen gevraagd: zangeres Kim Hoorweg, baritonsaxofonist en verteller Koen Schouten en Hammondorganist Bas van Lier. Het is een voorstelling met muziek, gesproken woord en diabeeld, die tijdens het project verder ontwikkeld is. Het heeft met jazz te maken, maar het gaat om de blues. In de band van Van Morrison heb ik veel blues gespeeld; voor hem is Lead Belly altijd een voorbeeld geweest.  Van Morrison verwerkt veel blues en jazz in zijn songs, en voor hem zijn die bronnen uitgangspunten voor zijn muziek. Voor hem, Hans en mij is historisch besef van groot belang, wij willen niet dat de oude spirit verdwijnt.”

Over de klassiekers kun je Dulfer niets wijsmaken, en als haar kennis in gebreke blijft, duikt ze in de geschiedenis. “Iedereen heeft altijd alles overal vandaan en je weet niet altijd wat de bron is. Ik vind het heerlijk om daar achter te komen en dan antwoorden te vinden. Dit zouden ze in muzieklessen ook moeten doen. Ik haal ook ideeën uit het verleden met samples van ouder werk, zoals van James Brown of Joe Zawinul. Historisch besef dat zover teruggaat kun je bij de jonge generatie niet meer te verwachten, maar dat publiek is voor mij wel heel belangrijk, ook bij het programma met Lead Belly.”

Jazzy Sunday in Club Dauphine is elke eerste zondag van de maand in de concertzaal bij café-restaurant Dauphine. Elke vrijdagavond is daar ook soul, pop, funk en R&B van meerdere liveacts, begeleid door de huisband, waarvoor je een arrangement kunt reserveren met diner. Inmiddels is er ook een serie concerten gelanceerd rond jazzpianist Peter Beets, die steeds andere gasten ontvangt en daarmee een vervolg geeft aan zijn eerdere optredens in de North Sea Jazz Club volgens dezelfde formule. Incidenteel zijn er concerten waarbij één artiest of band centraal staat, zoals onlangs met Lucretia van der Vloot of Ralph de Jongh.

Dulfer is de beschermvrouwe en medebedenker van de vrijdagavonden en is met Hans Dulfer de curator van Jazzy Sunday. “Ik programmeer breed, hoewel je voor heel erg intellectuele jazz bij een ander podium moet zijn. Het gaat bij mij altijd om de energie op het podium, meer dan stijl. Mengvormen van stijlen zijn voor mij interessant, maar het wordt niet automatisch iets goeds als je alles bij elkaar gooit. Ik probeer wel van alles en het kan goed uitpakken. Het kan sowieso nooit kwaad om bij elkaar in de keuken te kijken.

We hadden hier de Amerikaanse zangeres en trombonist Aubrey Logan; zij maakt popliedjes, maar het kan ook duidelijk jazz zijn, of een combinatie, en soms weet je het niet. Je moet de mensen verbazen, maar niet op het verkeerde been zetten ( uitspraak Hans Dulfer, JJT ) , dat doet Logan goed. BRUUT! was hier ook, toen speelde ik mee, dat doe ik natuurlijk altijd als ik er ben.

Op 4 februari programmeer ik een vocale avond. Daarvoor vraag ik Dennis Kroon, die in The Voice of Holland heeft opgetreden. Hij was jarenlang beroepsmilitair, maar ontwikkelt zich heel goed als zanger. Het is een feest om hem te zien optreden. Hij heeft een prachtige klank en een goeie timing. De 22-jarige Camilo Rodriguez is er 4 februari ook bij, die is heel onorthodox. Hij wilde gaan studeren aan het conservatorium in Rotterdam, maar wij in de band zeiden: je kan alles al. Zangeres Sherry Dyanne komt ook, zij is een ster, met een stem die in het midden ligt tussen Nina Simone en Dinah Washington. Misschien komen er die middag nog andere vocalisten, ik wil niet alles ver vooruit plannen en vastleggen. Spontaniteit zit in ons allen en ik wil altijd kunnen afwijken. Het belangrijkste vind ik dat na elke Jazzy Sunday de mensen het leven weer even aankunnen.”

Jazzy Sunday, Club Dauphine, Prins Bernhardplein 175, Amsterdam, www.clubdauphine.nl, zondag 7 januari om 17.00 uur en elke eerste zondag van de maand