Café-restaurant De Ruimte

Interview Tim Sprangers van De Ruimte in Amsterdam-Noord, 20 augustus 2016

Je verkeert er in Berlijnse sferen. Drank en spijs zijn dik in orde, maar bovenal is de levende muziek onderscheidend van karakter. Hier geen mainstream van één pot nat, maar muziek die met liefde in het moment wordt gemaakt. Bij café-restaurant De Ruimte, gevestigd in gebouw De Verkeerstoren in Amsterdam-Noord, is jazzkenner Tim Sprangers programmeur en regelt hij van alles.

Sprangers: “Ik wilde als recensent van De Volkskrant af van de rol om boven de musici te staan en over hen te oordelen. Nu als programmeur sta ik naast hen, wat me beter past. Er deden zich kansen voor en die heb ik gegrepen. Inmiddels is De Ruimte een gastvrije, open gelegenheid waar met veel aandacht en waardering naar de artiesten wordt geluisterd, na al dan niet een goede maaltijd te hebben genoten. De behoefte aan een dergelijke plek was groot onder muzikanten. In het begin moest ik zelf veel initiatieven nemen en mijn netwerk en dat van compaan gitarist Jasper Stadhouders aanboren, maar nu zingt het rond.”

“Op een gegeven moment hadden we 25 bands per maand, nu programmeer ik zes tot acht avonden, met één tot drie acts. We kunnen snel opereren, als musici een gaatje hebben in hun agenda, dan springen we daarop in. Ik zoek verschillende musici bij elkaar, die ik geregeld uitnodig om solo te spelen. Dat vinden sommigen ongemakkelijk, want het voelt alsof je naakt op het podium staat. Als het goed uitpakt, zijn ze opgelucht en blij. Ik benader artiesten van verschillende snit, ook uit de wereld van elektronica, jong en oud. Daarbij zoek ik een mooie mix van Nederlandse en buitenlandse artiesten. Ik sta altijd open voor ideeën, zeker ook die van de musici zelf, waarbij ik niet alleen programmeer, maar ook faciliteer. Essentieel is, dat de optredende musici de wil hebben om te creëren en daartoe ook de benodigde bagage bezitten.”

“Voor mij is een avond geslaagd als die uniek is, als alles samenkomt. Dat was bijvoorbeeld zo bij de concerten met Han Bennink, die samenspeelde met basklarinettist Ziv Taubenfeld en ook een trio vormde met drummers Onno Govaert en George Hadow. Muzikaal was het superspannend. Dat vond ook het publiek dat enorm enthousiast reageerde. Bij de openingsavond met The Ex ervoer ik een roes. Het was toen bomvol, de mensen zakten bijna door de vloer. Er werd gedanst en ook de musici van The Ex zelf plus hun gasten op het podium beleefden een topavond. Zo wil ik het, er moet altijd dynamiek zijn.”

De Ruimte heeft een huurcontract tot en met april 2017, daarna moet het gebouw wellicht wijken voor nieuwbouw. “We zijn nu druk bezig om een alternatief te bedenken. Hoe dan ook gaat De Ruimte door.” 

 

Alle publicaties