Bugge Wesseltoft cd

Bugge Wesseltoft – Bugge & Friends

Jazzland Recordings

Ontwikkelingen in de techniek kunnen een inspiratie zijn voor muzikanten. Er is veel gebeurd sinds pakweg het spraakmakende Rockit  van Herbie Hancock uit 1984. Digitalisering heeft de mogelijkheden oneindig uitgebreid en daarom is het album Bugge & friends  van de Noorse toetsenist Bugge Wesseltoft futuristischer dan muziek met analoge effectapparatuur.

Wezenlijk naast al die exacte voortgang is een omslag in het denken, door intrede van de dance. De focus op het ritme heeft de eigentijdse muziek voorgoed veranderd. Wesseltoft heeft dat in de jaren negentig opgepikt en lanceerde een langlopend project met de ambitieuze titel New conception of jazz. De verstrengeling van techno en dance met jazz pakte goed uit.

Nam hij eerder incidenteel akoestisch op, alleen achter de vleugel gezeten, nu trekt hij alle elektronische registers open. Het contrast is groot: contemplatie tegenover rumoer. Bugge & friends is echter niet eendimensionaal, het album biedt voldoende melodie en harmonie om eens goed te gaan zitten luisteren en voldoende vrolijk ritme om te dansen. Inderdaad, het beste van twee werelden.

 

Alle publicaties