BRUUT!

BRUUT!, Bimhuis Amsterdam, 3 februari 2017

Als je een iemand uit de groep haalt, stort het geheel in. BRUUT! is een kwartet, een jazzkwartet, maar vooral is het een echte band, een vriendenclub die muziek maakt. Zij zijn hecht, ondoordringbaar en avontuurlijk. Vanavond in het uitverkochte Bimhuis – na een optreden in De Wereld Draait Door ging de kaartverkoop hard – is er geen speld tussen te krijgen. BRUUT! doet exact waar het goed in is, en dat is een zaal plat spelen. 

Vanavond presenteren zij hun nieuwe album Superjazz, zowel op cd als vinyl verkrijgbaar en pas sinds het concert te koop. Saxofonist Maarten Hogenhuis, Hammondspecialist Folkert Oosterbeek, contrabassist Thomas Rolff en slagwerker Felix Schlarmann spelen daarnaast ook ouder werk, al naar gelang hen dat in de setlist van pas komt. Hun sound staat inmiddels, met invloeden uit surfmuziek, boogaloo, bop, swing en rock, dat alles gespeeld met een vrije jazzbenadering. De songs zijn compacter dan voorheen, met vooral een sterk groepsgeluid en minder nadruk op solo's, die altijd puntig blijven. Speerpunten zijn nog altijd het kernachtige spel van Hogenhuis en de walmende klanken van het Hammondorgel. Ritmemakers Rolff en Schlarmann vinden elkaar inmiddels op de tast.

De machine loopt gesmeerd. Het kan ruig toegaan en teder, met voortdurende afwisseling tussen opwindender en ingehoudener werk. Steeds gaat het gas erop en dan weer eraf. Het werkt uitstekend. Sommige nummers zijn rechttoe rechtaan, andere wat genuanceerder, maar altijd met dat fijne saxgeluid en die zoemende Hammond. Ondertussen is menigeen aan het dansen geslagen, ook op het podium. Iedereen geniet, de muzikanten van BRUUT! zelf niet in het minst. Na twee toegiften ontstaat er een enorme toeloop bij de platenverkoop, waar Superjazz en de andere drie albums van de band hun weg naar de gretige liefhebbers vinden.

  

 

 

Alle publicaties