Bram Stadhouders

Cd Bram Stadhouders – Big barrel organ

Draaiorgels behoorden gedurende decennia nog meer bij Amsterdam dan ossenworst. Ze waren niet uit het straatbeeld weg te slaan. Tot in winkelcentra in de Bijlmer meenden ze de sfeer en kooplust te kunnen bevorderen met de immer vrolijke klanken van het draaiorgel. Dat is verleden tijd. 

Door de Tilburgse gitarist Bram Stadhouders wordt het instrument in ere hersteld. Geïnspireerd geraakt door zijn muzikale ervaringen in het Amsterdamse Orgelpark, zocht hij naar mobiele orgels en stuitte op de Rhapsody, het grootste dans- en draaiorgel ter wereld. Het voelde voor hem alsof hij een schat had opgegraven.

Afgelopen zomer liet hij het gevaarte naar Rotterdam vervoeren, waar hij het drie dagen bespeelde op North Sea Jazz. Nu is er het album Big barrel organ, met eigen composities en improvisaties. Via midi, een digitale techniek, stuurt Stadhouders het orgel aan vanaf zijn gitaar. Hij boort daarmee een creatieve goudmijn aan met wonderlijk resultaat.

De kenmerkende staccato aanslag van Stadhouders op gitaar blijft behouden en tegelijkertijd klinkt een heel orkest met talloze instrumenten, inclusief percussie, maar altijd met een herkenbare orgelklank. Hoewel Stadhouders als een freak tekeer lijkt te gaan valt er veel vrolijke melodie te beleven. De gedachten gaan uit naar barok, minimal music, jazz en vrije improvisatie, en ook naar galmende psalmen. In alle gevallen eist de gitarist met dit project voor zichzelf een unieke plek op in de muziekwereld. 

 

Alle publicaties