Bobby McFerrin

Cd Bobby McFerrin - Spirityouall

Sony masterworks

Jazz kan goed herkenbaar zijn, maar is tegelijkertijd een slecht gedefinieerd begrip. Sommige songs op Spirityouall  vallen ondubbelzinnig te handhaven binnen het genre, zoals het swingende Joshua, bij andere is een kwalificatie wat diffuser. De termen gospel en blues zijn daar waarschijnlijk beter op hun plaats. Zeker is wel dat veel van de stukken op het album met  improvisaties tot stand zijn gekomen, al dan niet scattend. 

Bobby McFerrin gaf een aantal traditionele, religieuze liederen een sterk persoonlijke draai en voegde daar eigen, originele songs aan toe. Hij wil met Spirityouall  zijn overleden vader eren, die als bariton bij de opera zong. 

Opvallend in het repertoire is Bob Dylan's I shall be released, dat  een heel ingetogen, spirituele uitvoering krijgt met elementen als serene achtergrondzang en pedal steel. McFerrin's vocale capriolen blijven verwonderen en boeien met hun grote bereik, verrassende versieringen en elastische stembuigingen, terwijl in de begeleidingsgroep Esperanza Spalding hem bijstaat met zang en bas. De timing van de zanger is hier en daar wat geforceerd, maar vrijheid zegeviert.