Billie's Bar

Interview Brenda Frans en Klaas Beumer ihkv Billie's Summer Sessions Finale bij Billie's Bar, Westergasfabriekterrein Amsterdam, 1 september 2016

Fusionjazz is terug van weggeweest, getuige acts als Snarky Puppy en Ibrahim Maalouf. Geen toeval dat een aantal Rotterdammers het plan opvatte een eigen band in dat genre op te richten, Marutyri. Hun debuutalbum Inner Movements werd met gejuich begroet en ze speelden al op North Sea Jazz. Zij komen vandaag naar Amsterdam in het kader van Billie's Summer Sessions Finale, een feestelijke afsluiting van de zomer na een veelbelovende start van Billie's Bar, het jonge zusje van de North Sea Jazz Club. 

Eigenaar Klaas Beumer: “Ik zocht naar een concept voor de leeggekomen locatie naast de North Sea Jazz Club. Voorop stond dat muziek een essentiële rol zou spelen, naast een goede keuken waar de mensen voor omrijden. Per toeval ontmoette ik zangeres Brenda Frans, die zocht naar uitbreiding van haar activiteiten. Het klikte en we zijn Billie's Bar gestart, genoemd naar Billie Holiday. Precies een maand geleden openden we met een optreden van Mathilde Santing, die God bless the child zong, een klassieker van Holiday.”

Frans is hostess en leidt jamsessies, elke woensdag tot en met zondag. Zij is de ideale persoon in deze functie. Zij is een uitstekende zangeres, die met haar persoonlijkheid een overtuigende performance neer kan zetten, ze is met haar charme en innemendheid een prima gastvrouw en kan als musicus in de Amsterdamse muziekwereld putten uit een groot netwerk. Frans: “Ik moet nu nog heel veel rondbellen om artiesten voor de sessies te werven, maar het is de bedoeling dat het gaat rondzingen. Ik houd van persoonlijk contact om musici te benaderen, maar zij kunnen zich ook melden via videopresentaties.”

De loop zit er al goed in. Vorige week woensdag was het volle bak in een uitbundige sfeer, waarbij artiesten uit Australië, Indonesië en Brazilië aantraden, die al dan niet toevallig in de buurt waren. De lokale scene was ook vertegenwoordigd, onder anderen door saxofonist Emiel Wienholts. Standards als Remember April werden afgewisseld met verjazzde popnummers als What's going on en Human nature

Beumer: “De North Sea Jazz Club en Billie's Bar vullen elkaar aan. In de club ligt de nadruk op grotere acts, in de bar willen we jonge talenten een podium bieden. Onze ervaring is al dat publiek na een concert in de club nog de bar aandoet om na te praten en te relaxen. We mikken ook op eters, met onze Mediterrane en Oosterse kaart, van wie blijkt dat ze met aandacht naar de muziek luisteren.” Frans vindt het belangrijk dat alle zintuigen geprikkeld worden, zij is betrokken bij alles, van de programmering tot het afhalen van de tafels en het begieteren van de planten.

Vanavond treedt zij op met haar vaste gitarist Wim Lohy, met wie zij onder andere een bewerking brengt van muziek van Chopin. De avond wordt geopend door zangeres Raquel, een jong talent, van wie veel wordt verwacht. Na Marutyri is er een afsluitend optreden van de huisband, waarna een dj optreedt zolang het gezellig is. Frans: “Je kan je in Billie's Bar laten verrassen, bij de sessies weet niemand wat er gaat gebeuren, ik ook niet.”

Billie's Summer Sessions Finale, Billie's Bar en North Sea Jazz Club, www.billiesbar.nl

 

Alle publicaties