Batik

Cd Batik - Headland

Challenge Records

Batik doet niet aan individuele krachtpatserij of spierballenvertoon, maar heeft een aanpak waarbij gezamenlijkheid centraal staat. Competenties zijn gelijkelijk verdeeld en vullen elkaar aan, zoals bij het zingende geluid van gitarist Ed Verhoeff met het contemplatieve spel van pianist Wolfert Brederode.  

Dat leidt tot eenheid in sfeer. De cd Headland  laat zich beluisteren als één suite van drie kwartier. Gelijkvormigheid treedt niet op, dankzij variatie in tempo en dynamiek. Opvallend is de grote intensiteit in alle nummers. De meditatieve klanken zweven niet alleen in de lucht, maar zijn verankerd in de materie. Ze vormen niet louter sfeerimpressies, daarvoor hebben ze te veel diepgang. 

De songs op Headland  zijn van een grote zuiverheid en pracht, met innemende melodieën, mooi uitgewerkte harmonieën en ook intrigerende improvisaties. De nieuwe groep Batik straalt een en al integriteit uit. Zij is een uitbreiding van het duo Brederode en drummer Joost Lijbaart met bassist Mark Haanstra en Verhoeff. Het nieuwe kwartet levert een beauty van een plaat af, de verdubbeling van krachten is beslist goed uitgepakt.

 

Alle publicaties