Avishai Cohen Trio

Avishai Cohen Trio, Concertgebouw Amsterdam, 29 september 2015

www.avishaicohen.com

Hij verhuisde vanuit Israël naar New York en weer terug, want de band met het moederland bleek vooralsnog het sterkst. Uiteindelijk is bassist Avishai Cohen een wereldburger en voor hem is geen uithoek te ver om muzikale inspiratie op te doen. Zijn muziek is geschreven voor een trio van pianist, bassist en drummer, maar hij wijkt vaak uit naar grotere bezettingen. Na jaren maakte hij eindelijk weer eens een trioplaat, From darkness. Met onder andere dat materiaal staat hij vanavond in het Concertgebouw.

Na een tedere opening met Mozartachtige motieven, raakt de band al snel ontketend. Toch lijkt de ongenaakbare Israëliër ingeboet te hebben aan stoerdoenerij. Waren de delicate passages voorheen beperkt tot intermezzo's, nu zijn ze substantieel onderdeel van het concert. De onrustige geest is wat tot bedaren gekomen. Ook pianist Nitai Hershkovitz straalt meer kalmte uit. 

Nog steeds is het staccato spel van Cohen van een grote zeggingskracht. Hij soleert veelvuldig, al dan niet zachtjes begeleid. Zelfs als hij de noten er snel doorheen jaagt, blijven ze afzonderlijk goed hoorbaar. Hershkovitz dwingt bewondering af met een vraag- en antwoordspel met zichzelf, terwijl Daniel Dor vele kleuren uit zijn drumkit tovert.

Dit concert gaat van de ene climax naar de andere en daardoor worden ze wel wat onderhevig aan inflatie. Maar het is erg aardig dat Cohen in de toegiften zijn zangstem in de strijd gooit. Hij stond hier eerder als lid van Chick Corea's band. Dat deze voormalige straatmuzikant nu als bandleider het Koninklijk Concertgebouw goeddeels weet te vullen, markeert toch wel een triomftocht.

 

Alle publicaties