Avishai Cohen

Avishai Cohen Trio, North Sea Jazz Club Amsterdam, 23 april 2013

Het concert van Avishai Cohen Trio is zo vroeg uitverkocht, dat het vermeld kan worden in de maandfolder van North Sea Jazz Club. Dan moet het toch om een fenomeen gaan. Chick Corea noemt hem niet voor niets een genie en anderen vinden hem een visionair.

Bassist Cohen, zelf 43, heeft jong personeel in dienst. Pianist Nitai Hershkovitz is 25 en drummer Ofri Nehemya is nog een puber. Het stel is sinds kort bij elkaar en voor Nehemya is het zelfs pas zijn tweede optreden in de band. De jongen maakt een wat bevangen indruk die pas in de loop van het concert wegebt, hij kan zich gaandeweg meer profileren. Hershkovitz krijgt alle ruimte om te soleren en doet dat met veel zwier. In een pianotrio gaat de meeste aandacht altijd uit naar de toetsenist en dat is ook zo als de bassist de baas is. Wel neemt Cohen veel solo's en als hij begeleidt, doet hij dat met doortastende drang. 

Hij is een krachtpatser, die beschikt over een forse aanslag op de snaren. Zijn lopende bas is dwingend en dan kan het ensemble flink swingen, met klaterend spel van de pianist. Cohen speelt  staccato, zelfs als hij snelheid inzet als stijlmiddel blijven de afzonderlijke noten intact, het wil niet vloeien. Maar er gaat veel van uit.

Het nieuwe materiaal van het nieuwe trio valt goed bij het publiek. Voor elke solo klinkt applaus en als de jonge drummer eindelijk loskomt, wordt er gejubeld. Als Hershkovitz twee verschilllende tempi speelt die tegen elkaar ingaan, gillen de toeschouwers van genot. Na één lange set en twee toegiften blijven veel mensen hangen, want tijdens het concert was de bar gesloten. Ook een tactiek.