Anouar Brahem

Cd Anouar Brahem – Blue maqams

ECM Records

Contrabassist Dave Holland en slagwerker Jack DeJohnette speelden al samen op het baanbrekende Bitches brew van Miles Davis uit 1970. De vraag wat jazz precies is wordt tot op de dag van vandaag gesteld en was zeker actueel toen dit album uitkwam. Voor puristen was duidelijk dat hier geen sprake was van jazz, sommigen verloren alle grip en anderen vonden houvast bij de term jazzrock. 

Beide veteranen duiken nu weer op bij de Tunesische udspeler Anouar Brahem op diens album Blue maqams, en ook nu kun je de vraag stellen of dit jazz . De gedachte aan wereldmuziek is niet vergezocht. Beide termen geven een indicatie, maar dekken de lading niet. Sowieso is de vraagstelling triviaal in het licht van de verhevenheid van de muziek. 

Brahem brengt onrustige zielen tot bedaren, in de eerste plaats zijn twee illustere bandleden plus pianist Django Bates, die het kwartet compleet maakt, en via hen zijn publiek. Het is grote klasse dat Brahem met deze bezetting met zoveel eenvoud zoveel kan uitdrukken met zoveel uitwerking op de geest. De fijnzinnigheid is teer en kwetsbaar, maar getuigt desondanks van een grote mentale weerbaarheid. De pulse op het afsluitende nummer Unexpected outcome is van een zachte dwang, waardoor je je zonder verzet laat meevoeren. Dat was eigenlijk bij al het voorafgaande ook al zo. Een diepe buiging voor alle vier musici is hier op zijn plaats.

 

Alle publicaties