Ab Baars Trio

Cd Ab Baars Trio – Slate Blue

Wig / Toondist

Prachtig toch, als veteranen fris en relevant blijven. Artiesten die krampachtig proberen jong te zijn, vallen door de mand, maar werklijk vrije geesten doen er altijd toe. Vrijheid in gebondenheid in dit geval, want het Ab Baars Trio is al decennia samen. Gedurende die tijd zijn zij een factor van belang met improvisatiemuziek in Nederland en ver daarbuiten. 

Toch is alles Hollands aan Slate blue, behalve de albumtitel. Baars schreef pakkende stukken met namen als: Oestermes, Karmozijn en Rode wurger. Die voerde hij uit met bassist Wilbert de Joode en drummer Martin van Duynhoven. Het album werd opgenomen in Splendor Amsterdam, en verder waren productie, label en distributie in lokale handen. Slate blue dient echter een internationaal belang. 

De uitvoeringen zijn van een grote helderheid en compactheid. De drie muzikanten blijven dicht bij elkaar in hun spel en nemen toch eigen ruimte. De klanken hebben een geringe zwaarte, terwijl het aan voldoende massa niet ontbreekt. Naast tenorsaxofoon en klarinet bespeelt Baars de shakuhachi, een Japanse fluit. Toch een exotisch tintje.

 

Alle publicaties