Links‎ > ‎Publicaties‎ > ‎

Iman Spaargaren

'Als ik ergens goed in ben, dan is het melodie'

Spijtoptant noemt hij zichzelf, want hij maakte pas na zijn studie Sociale Wetenschappen de stap naar de muziek. Maar toen saxofonist en componist Iman Spaargaren eenmaal tot een opleiding aan het conservatorium had besloten, liet hij zich er ook helemaal in onderdompelen. Spaargaren (Amsterdam, 1972) studeerde onder meer bij Ferdinand Povel en Benjamin Herman. Nu is hij alsnog gekozen tot Young VIP 2012 en geniet hij volop van de bijbehorende tournee door het land.

De prijs wordt jaarlijks toegekend door de Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia in samenwerking met Muziek Centrum Nederland. Spaargaren is verkozen voor de Young VIP Tour samen met improvisator John Dikeman, eveneens saxofonist. Een groter contrast is niet denkbaar. De een bedachtzaam en weloverwogen, de ander uitbundig en roekeloos. Spaargaren noemt Dikeman radikaal, met zijn 'moeilijke muziek die niemand kan nafluiten'. Toch maakt hij zelf geen luchtige popachtige jazz, zoals Wouter Hamel. 'Moderne, creatieve jazz' noemt hij het, zijn eigen muziek. Die omvat meerdere aspecten en ingrediënten, zoals groepsimprovisatie, swing, groove, onregelmatige maatsoorten en moderne akkoorden. Zijn muziek is integer, heeft diepgang en is in tegenstelling tot die van Dikeman zeer melodieus en lyrisch. 'Als ik ergens goed in ben, dan is het melodie.' Daarbij wil hij wegkomen van standaardvormen. Het kan zomaar gebeuren dat een ballad afsluit met een contrabassolo.

Spaargaren heeft sterk het besef dat hij in een traditie staat. Hij luisterde eindeloos naar John Coltrane, Joe Henderson en Wayne Shorter. Veel ideeën deed hij daarbij op en hij ontwikkelde een ideaalbeeld van hoe zijn instrument moet klinken. De saxofonist ervaart zowel links met het verleden als met het heden. Van studeren komt het niet altijd genoeg, Spaargaren beschouwt zichzelf behalve als muzikant en componist ook als marketeer, organisator en pr-manager. 'Je moet tegenwoordig niet alleen creatief zijn in muziek, maar ook in business.' Dat hij nu de uitgebreide Young VIP Tour doet, noemt hij 'een droom die werkelijkheid is geworden'. 'Ik sta nu op de belangrijkste podia, met muziek die bij me past en waarmee ik een publiek kan bereiken.' 'De Young VIP Tour vergemakkelijkt de boel aanzienlijk.'

Zoals zoveel jazzmuzikanten is Spaargaren op meerdere fronten tegelijk actief. Hij heeft zijn eigen kwartet waarmee hij nu de tournee doet, maar speelt ook in andere bands en projecten. Zijn  groep Thelonious 4 heeft als doel 'het verbouwen van Monk'. In het ensemble Captain Hook benadrukt hij met zijn funky benadering een ander element van het muzikale spectrum. Zijn European Union Quartet met internationale bezetting wil 'vooral Europees klinken'. En voor de toekomst barst hij van de creatieve muzikale ideeën die hij wil verwezenlijken, maar nog even niet onthult. De Young VIP Tour heeft kennelijk bereikt wat deze beoogt: inpiratie en stimulatie van jazztalent.